Giro 2016 in Gelderland

Wat gaat er gebeuren?
De Giro d’Italia gaat dit jaar van start in Nederland. Begin mei is de provincie drie dagen het decor van de start van de 99e editie van de Italiaanse wielerronde. Daags na Hemelvaart is er op vrijdag 6 mei een tijdrit die start op de wielerbaan in Apeldoorn. Daarna volgen twee ritten door de Nederlandse provincie. Op zaterdag 7 mei gaat het van Arnhem naar Nijmegen gaat langs onder meer Renkum, Tiel, West Maas en Waal en Groesbeek. Een dag later gaat het in omgekeerde richting langs onder meer Ruurlo, Borculo, Lochem, Zutphen en Brummen. Op maandag 9 mei vliegen de renners terug naar Italië. Daar gaat de Giro 20016 op dinsdag 10 mei verder.

Welke renners behoren tot de deelnemers aan de Giro 2016?
De Giro 2016 gaat van start met 22 ploegen van elk negen renners. De Girostart in eigen land kan niet op warme belangstelling rekeken bij de Nederlandse toppers. Robert Gesink, Bauke Mollema, Laurens ten Dam, Wilco Kelderman en Lars Boom laten de Giro links liggen. De Nederlandse hoop is gevestigd op Tom Dumoulin. Na zijn sterke Vuelta kan hij ook hoge ogen gooien in de Giro, maar hij heeft al aangegeven zich niet op het algemeen klassement te richten. Voor de eerste roze trui is hij een belangrijke gegadigde, maar dan zal hij wel af moeten rekenen met Fabian Cancellara. De Zwitser sluit dit jaar zijn loopbaan af, maar wil graag nog eens de roze trui veroveren.Dat is hem in de Tour en de Vuelta al gelukt. Steven Kruijswijk (vorig jaar zevende in het eindklassement) mag verwacht worden in het (Italiaanse) hooggebergte. Hij is de kopman van LottoNL-Jumbo, de enige Nederlandse ploeg aan de start.

Favorieten voor de eindoverwinning zijn de Italiaan Vincenzo Nibali, de Colombiaan Rigoberto Uran, de Bask Mikel Landa, de Spanjaard Alejandro Valverde en de Pool Rafal Majka. Voor de vlakke ritten naar Arnhem en Nijmegen zijn de Duitse sprinters Marcel Kittel en André Greipel de topfavorieten voor de overwinning. Andere kansrijke spurters zijn de Fransman Arnaud Démare en de Italianen Elia Viviani, Giacomo Nizzolo, Sacha Modolo en Matteo Pelucchi.

Wat gaat de Giro in Gelderland kosten?
De organisatie van de Girostart in Nederland kost naar schatting 11,3 miljoen euro. De provincie Gelderland heeft 5 miljoen euro uitgetrokken, de drie betrokken steden (Apeldoorn, Arnhem en Nijmegen) dragen elk 350.000 euro bij. Het Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport doet een bijdrage van 2,5 miljoen euro. Via sponsoring moet het resterende bedrag van 3 miljoen euro opgehoest worden. Een van die sponsoren is Centraal Beheer. De Apeldoornse verzekeraar heeft zich
als citypartner aan de gemeente Apeldoorn verbonden.

Wat levert de Giro 2016 op?
De Giro d’Italia wordt op tv beken door 800 miljoen kijkers in 175 landen. Het is daarmee één van de grootste sportevenementen van de wereld. De verwachting is dat er 350.000 mensen komen kijken en dat ze tegen de 7 miljoen euro uitgeven in Gelderland. Er zijn 2.000 hotelbedden nodig voor renners, organisatie en journalisten. Daarnaast brengen bezoekers geld in het laatje.

Zijn er ook tegenstanders van de Giro 2016?
Niet iedereen is een voorstander van de komst van de Giro 2016 naar Gelderland. In Wijchen dreigen boze omwonenden de Giro te blokkeren omdat ze boos zijn over slechte bermen langs de wegen. Zij gebruiken het evenement om aandacht te krijgen voor de situatie. Marktkooplui in Apeldoorn dreigen met acties omdat ze moeten wijken voor het evenement. Desondanks is de meerderheid voor de komst van de Giro naar Gelderland. Bijna 70 procent van de Gelderlanders vindt de komst van een wielerevenement positief en ruim 60 procent zou het leuk vinden als de Giro door de eigen woonplaats komt.

De Giro 2016 gaat van start op vrijdag 6 mei. Op zondag 29 mei wordt La Corsa Rosa afgesloten met een vlakke rit van 150 kilometer tussen Cuneo en Turijn. Dan weten we wie zich de opvolger mag noemen van Alberto Contador, die zijn roze trui dit jaar niet zal verdedigen.